EXPO - 'Wat Alz? van Oei naar Waw!'

De expo ‘Wat Alz? Van Oei naar Waw!’ liep in het najaar van 2023 in Leuven. De tentoonstelling ging over de manier waarop kinderen tegen ouderdom en dementie aankijken en bestond uit vergrote kindertekeningen uit het onderzoek van Kasper Bormans. Hij onderzocht in meer dan 800 tekeningen bij 100 lagereschoolkinderen hoe zij kijken naar ouderen en hun eigen grootouders. Dit is verrassend en tegelijk inspirerend om anders naar ouderen te gaan kijken. De expo toont het belang aan van contact tussen kinderen en ouderen bij de beeldvorming rond dementie. Ook de invloed van de coronapandemie kwam aan bod.

De expositie werd gesteund door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Overheid in het kader van de sensibiliseringscampagne "Vergeet dementie, onthou mens". 

Op verschillende dagen kon je door de tentoonstelling meewandelen samen met Sven unik-id, Sandra Zwakhalen, Nicole Vliegen, Sus Weytens, Jurn Verschraegen of Dirk De Wachter. Op 22 november bezocht koning Filip de tentoonstelling. De koning ging onder meer in gesprek met de kinderen die de tekeningen maakten en met de experten. 

Kasper Bormans is onderzoeker -KU Leuven en Maastricht University- en auteur van de boeken ‘Wat Alz?’ en ‘Tijd maken voor mensen met dementie - 52 manieren om te blijven communiceren.’ Voor het specifieke project in Leuven werkt hij samen met de Basisschool Lab’Oh in Leuven en de zorgomgevingen WZC Betlehem Herent en seniorenresidentie Domitys Leuven.