Sprekende objecten

De Sprekende Objecten-tentoonstelling (of vertaald, Talking About Things Exhibition) toont verhalen van mensen met dementie en de objecten waarmee ze zich omringen. De verhalen werden ingestuurd vanuit het hele land, maar evenzeer komen enkele uit het buitenland. Elk verhaal vertelt wat een bepaald object betekent voor een persoon met dementie en werd ‘vertaald’ in een beeld dat je nu in het centrum van Leuven kan bezichtigen.

Naast de aandacht voor goede zorg voor mensen met dementie is het inzoomen op het aangenaam maken en houden van het leven van mensen met dementie een belangrijk actiepunt. ‘Sprekende Objecten’ handelt over de objecten rondom een persoon met dementie die dat leven proberen te veraangenamen. Het belichten van deze objecten (en de verhalen of anekdotes in relatie tot deze objecten) draagt bij aan het verrijken van het beeld van een persoon met dementie en tracht het debat over dat beeld op de mens met dementie te stimuleren.

In april 2022 deden het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en regionaal expertisecentrum dementie MEMO uit Vlaams Brabant samen met LUCA School of Arts een oproep naar verhalen over wat een object voor een persoon met dementie kan betekenen. Zo’n 75 verhalen uit binnen- en buitenland werden vertaald in een beeld (door illustratrice Catherine Stones) en gehangen in vitrines in het centrum van Leuven. De beelden in de vitrines tonen elementen uit elk verhaal, soms vrij abstract, soms expliciet. Je kan zelf ontdekken wat je van elk verhaal in het beeld herkent. De verhalen en anekdotes komen van dochters, zonen, partners en zorgverleners van mensen met dementie. Het zijn hun stemmen en verhalen die je hoort en leest. 

Deze tentoonstelling is te bezoeken in het centrum van Leuven van 21 september tot en met 12 oktober 2022.

Je kan het verhaal achter deze illustraties leren kennen door mee te gaan op één van onze geleide wandelingen. Met een gids volg je in groep het parcours doorheen de stad. Samen ontdekken jullie waarom de verschillende beelden zijn gekozen en van welke persoonlijke ervaringen en verhalen zij getuigen. De rondleidingen vinden plaats op:

zaterdag 24 september, 1, en 8 oktober, telkens om 11 uur

zondag 25 september, 2 en 9 oktober, telkens om 14.30 uur

Vooraf inschrijven kan door een mail te sturen naar leuvenplus [at] gmail.com. Je vermeldt daarin op welke dag je wilt meewandelen en met hoeveel personen.

Deelnameprijs is 6 euro. Je betaalt aan de gids bij het begin van de wandeling. Vertrekpunt voor de wandeling: trappen stadhuis, Grote Markt Leuven.

Duur van de wandeling: 1,5 uur

Haal je wandelkaart op bij Visit Leuven, Goed thuiszorgwinkel Leuven en WZC De Wingerd of download de kaart hier. Er zijn ook specifieke wandelingen voor mensen met dementie en hun familie. Je kan hiervoor een rugzak met vraagkaarten en objecten afhalen bij Visit Leuven, Goed thuiszorgwinkel Leuven en de Leuvense woonzorgcentra WZC Booghuys of WZC De Wingerd. De objecten en kaartjes in de rugzak moeten helpen om tijdens de wandeling de interactie tussen de familie te bevorderen.

Beluister hier de verhalen:

Playlist Sprekende Objecten (NL), audio versies van de verhalen

Playlist Talking About Things (EN), audio versies van de verhalen

Sprekende Objecten is een project van de LUCA School of Arts, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, regionaal expertisecentrum dementie MEMO, VVSG, en de KULeuven. Met steun van de Vlaamse Regering, Vlaanderen is Zorg en Stad Leuven. Het project Sprekende Objecten is geïnspireerd door een tentoonstellingsmodel ontwikkeld door de Enable Foundation.