Inclusief beleid

Met de campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' wil de Vlaamse overheid in de eerste plaats eigen initiatieven die gericht zijn op een genuanceerde beeldvorming, taboedoorbrekende communicatie en inclusie van mensen met dementie en hun naasten stimuleren en faciliteren. Een slagkrachtige manier om dit te bereiken, is een dementievriendelijk beleid in jouw stad of gemeente bouwen. Het pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving is niet nieuw, maar meer dan ooit actueel. In 2035 zullen er meer dan 188.000 personen met (jong)dementie zijn. Tel daar de betrokken mantelzorgers en/of familieleden bij en je krijgt pas echt een idee van hoeveel mensen er met dementie te maken hebben.

Graag uw attentie voor mensen met dementie!

Deze nieuwe campagne die in mei 2022 werd gelanceerd, wil burgers en specifieke doelgroepen zoals kappers, winkeliers, restaurant- en caféhouders sensibiliseren en informeren over wat zij kunnen doen zodat mensen met dementie aan het maatschappelijk leven kunnen blijven deelnemen. We spreken hierbij niet alleen burgers aan, maar ook ondernemers die hun diensten beter op mensen met dementie willen afstemmen. Met concrete tips over wat jij kan doen op deze affiche en op onderstaande kaartjes helpen we jou op weg: 

 

 

Voor kappers: ‘Naar de kapper? Da’s dapper!’

Voor winkeliers: ‘Een bezoek aan jouw zaak? Een hele taak!’

Voor restaurant- en caféhouders: ‘Een horecabezoek? Da’s andere koek!’ 

Voor burgers: ‘In onze maatschappij hoort iedereen erbij!’

Deze campagne is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen met de medewerking en steun van de Vlaamse Werkgroep van mensen met dementie.

Het concept vond zijn oorsprong in het Interreg2Zeeën project CASCADE en werd verfijnd door de projectpartners WZH Ten Kerselaere (Heist-op-den-Berg) en Zorggroep H. Hart (Kortrijk).

Het materiaal mag vrij gebruikt worden door al wie aan een dementie-inclusieve samenleving mee wil bouwen. Je kan de kaartjes zelf op de kop tikken of er een lokale actie mee starten. Ze zijn gratis op deze pagina te downloaden en tegen portkost kan je ze bestellen via winkel.dementie.be. Zowel pakketjes van 20 stuks per doelgroep als een gecombineerd pakket (poster + kaartjes alle doelgroepen) zijn te bestellen. Ook elk regionaal Expertisecentrum Dementie beschikt over een voorraad.

Ben je iemand met dementie, mantelzorger, vrijwilliger, 'professional' of sympathisant en wil je deze kaartjes mee in jouw buurt verspreiden? Dan kan je gebruik maken van een begeleidend briefje voor de kapper, de horeca-uitbater, winkelier en algemeen voor de burger.

 

Doe-boek 'Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen'

In de publicatie ‘Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen’ -in april 2019 uitgebracht- roepen VVSG, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en de Vlaamse Ouderenraad tot actie op. Niet zonder meer, maar geïnspireerd door de mensen achter de cijfers. Het resultaat is ee en dynamisch doe-boek geïnspireerd en vormgegeven door de input van mensen die dagelijks met (jong)dementie in aanraking komen. Op die manier wordt het heel concreet wat dementievriendelijk werken kan betekenen. De tips, methodieken en goede praktijken die je in de oproep tot actie terugvindt, gaan terug op wat zij belangrijk en betekenisvol vinden.

Het opzet is tweevoudig: lokale besturen ondersteunen om dementievriendelijke ambities slagkracht te geven en belanghebbenden iets in handen geven om hun lokaal bestuur (op haar verantwoordelijkheid) aan te spreken. De oproep tot actie is niet voor niets een 'doe-boek'. Het is de bedoeling dat gebruikers er ook effectief mee aan de slag kunnen gaan. Daarom is het format een interactieve versie. De oproep tot actie zit dus boordevol pop-ups, filmpjes, goede praktijken, methodieken en tips. Benieuwd? Download het doe-boek 'Samen naar een dementievriendelijk.

We willen ook in de toekomst verder inspireren. Via de sociale media van de campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' blijf je op de hoogte van actuele goede praktijken om te bouwen aan inclusieve samenleving die mensen met dementie en iedereen die voor hen zorgt de plaats geven die ze verdienen: te midden van een warme en begripvolle samenleving. Volg daarom zeker onze Facebook-groep en Twitter-pagina voor nieuwe initiatieven.