Het onderzoek

Naar een andere kijk op dementie ...

Naar een andere kijk op dementie ...

‘Het stigma, de taboes, het isolement en de frustraties die ontstaan omdat men zich niet begrepen voelt... Dat zijn geen lichamelijke symptomen van dementie, maar gevolgen van de manier waarop de samenleving met dementie omgaat.’

Prof. B. Van Gorp en T. Vercruysse,  

 

Download het onderzoek

Een mens is niet dement. Een mens heeft dementie.

Cartoon dementieOm de beeldvorming rond dementie te veranderen, is het belangrijk om weten hoe die beelden tot stand komen. Communicatie-wetenschappers Baldwin Van Gorp en Tom Vercruysse hebben dat uitgebreid onderzocht. Hun onderzoek (.pdf, 6,44MB) toont aan hoe mensen anders kunnen gaan denken over dementie, op een meer genuanceerde manier.

Om deze kennis zo ruim mogelijk te verspreiden, is alle hulp welkom. Recent vonden de inzichten rond genuanceerde beeldvorming van dementie ook internationaal weerklank via een publicatie in het gerenommeerde tijdschrijft Social Science & Medicine. Je kan het artikel hier (.pdf, 170kB) downloaden.

De Koning Boudewijnstichting heeft deze studie vertaald naar een communicatieadvies (.pdf, 1,41MB): 15 concrete tips om in de eigen communicatie over dementie een genuanceerde beeldvorming te hanteren.